Den české státnosti – státní svátek 28. září

Den české státnosti, je český státní svátek, který připadá na 28. září, si připomenuly i děti ve všech odděleních naší školní družiny. Toto datum je též svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935 za účasti Václavova bratra Boleslava.

Den české státnosti – státní svátek 28. září

Každé oddělení se schází po obědě a po skončení výuky ve svých družinách, aby si mohli všichni připomenout 28. září. Nejprve jsme si přečetli pověst O svatém Václavovi a na ni navazovala legenda Příběh svatého Václava. Pak již jednotlivá oddělení pracovala dle svého plánu.

Děti z 1.a 3. oddělení si povídaly o svatém Václavovi, o tom, kdo to byl a jaký význam má pro naši zemi. Pak si též zasoutěžily. Odpověďmi na jednotlivé otázky, které zapisovaly do kvízové tabulky se dostaly až k samému závěru a vyřešily tajenku.

Děti ve 4. oddělení si též vyprávěly o sv. Václavovi, proč slavíme tento svátek. Potom se rozdělily do skupin a proběhl soutěžní kvíz o tom, co jsme si zapamatovali z vyprávění. Odpovědi probíhaly formou hlasování kartičkami. Na 1. místě se umístily skupiny 1 a 3, na druhém místě skupiny 2 a 4. získané body jsme si zapsali do celoroční etapové hry.

Po skončení soutěžního kvízu se jdeme věnovat výrobě svatováclavské koruny. Vybrat jsme si mohli ze dvou variant. Všichni si korunu vyrobili. Mezi nejobtížnější a nejhezčí patřily koruny Filipa Vysokého, Edy Kadeřábka, Dominika Onderky. Svatého Václava jsme si ukázali i na dvacetikoruně. Děti symbol Českého státu znají i z Václavského náměstí v Praze.

Stejnému tématu se věnovaly i děti 2. oddělení. Četba pověsti a legendy o sv. Václavovi je velice zaujala a většina dětí měla i velký přehled o této naší osobnosti. Po přečtení pověsti a legendy následovalo malé zopakování toho, co jsme slyšeli. Spory mezi bratry se natolik vyhrotily, že Boleslav pozval k sobě na návštěvu do Staré Boleslavi Václava. Když šel Václav 28. září na mši, byl bratrem a jeho družinou zavražděn. Boleslav, řečený od té doby Ukrutný, se tak stal novým panovníkem. Na Václava jeho lid nikdy nezapomněl, a učinil z něj dokonce patrona české země.

Potom jdeme na velkou soutěž. Karty se zajímavostmi jsme si pečlivě přečetli a pak již následují pouze odpovědi na jednotlivé otázky. Každá z pěti karet v sobě ještě skrývá soutěžní otázku, jejíž číslo není stejné jako číslo karty. Musíme si dát pozor na to, abychom do křížovky zapsaly správnou odpověď pod daným číslem. Když je vše splněno, musíme najít správnou tajenku, která je ve svislých polích, ale není barevně označena. Takže tzv. Kimovka. Správná odpověď tajenky zní: BUDEČ. Následuje vyhodnocení a zapsání bodů za správné odpovědi, ale i za nejrychlejší nalezení tajenky.

Tímto si děti školní družiny v předstihu připomenuly Den české státnosti a symbol české země.

Autor:
Vydáno: