Devítko, jsi takové obyčejné číslo

Milá devítko, Nechci Tě nijak urazit, ale je to tak. Přijde mi, že jsi všude – v pohádkách má drak vždycky devět hlav, jsi poslední číslo desítkové soustavy a jakmile se k Tobě v nějakém výpočtu dojde, začíná nová desítka, stovka, tisícovka a tak dál a tak dál… Dokážeš si to nějak vysvětlit? Jestli teď odpovídáš v duchu kladně, neváhej mi dát vědět. Já si to totiž nedokážu zdůvodnit jinak než Tvojí obyčejností.

Kdybys nebyla tak obyčejná, všichni by čekali, kde se zase objevíš. Ale takhle? Dárek vždycky dostane stý, tisící, desetitisící návštěvník. Proč ne zrovna devátý, devět set devadesátý devátý… To je právě tím, že jsi všude. Nikdo neoslavoval, když do sedmi miliard obyvatel světa zbýval jeden jediný človíček. Všichni jenom netrpělivě čekali, kdy se objeví ten výroční, aby měla média o čem psát. Nebo ne?

Devítko, jsi určitě zajímavá, matematik na Tebe beztak nedá dopustit, ale stejně… Taková odmocnina z Tebe dokáže řádně zkazit náladu a někdy bych chtěla vidět toho pohádkového prince, který by opravdu dokázal přejít devatero lesů, devatero řek a devatero hor, než by vysvobodil princeznu. To by přece žádné zhýčkané princátko nedokázalo. Spíš by za sebe poslalo nějakého služebníka, nebo by celou záchrannou akci ignorovalo. Co je lepší? Nebo snad lehčí? Ty to přece musíš vědět, když se s princi vídáš každý den. Tak jak to je?

Asi už je Ti jasné, že to není jediná výhrada, kterou k Tobě mám. Tuhle jsem vyrazila na nákup – chtěla jsem si koupit něco dobrého na zub, ještě jsem pořádně nevěděla co, chtěla jsem si vybrat až v obchodu podle ceny. V kapse mě tížilo devět korun, pěkně v korunách a dvoukorunách. Procházím mezi regály – nejlevnější byl jakýsi cukrářský výrobek za pětikorunu. No, možná, ale byl ho maličký kousek, dvakrát kousnu a nebudu nic mít. Mnohem lákavěji vypadala müsli tyčinka. Oříšky, med, sušené ovoce… bez váhání sáhnu do regálu a teprve potom očima zavadím o cenovku: 9,90. Musíš uznat, že to je pech.

To jenom pro představu, takhle Ty se totiž předvádíš pořád. To si člověk nevybere. Jinak jsi ale celkem sympatické číslo. Tohle bych Ti dokonce i odpustila, kdyby to nebylo dnes a denně, ale v zásadě proti Tobě nic nemám.

Autor:
Vydáno: