Dovolená na míru

Nevím, jak něco takového naplánovat, nejdůležitější je individuální přístup, protože není labužník jako labužník. Nebylo by nejlepší každému labužníkovi naplánovat odvolenou na míru podle toho, jakou preferuje „kuchyni“? A nejen kuchyni, ale i „ingredience“. Co když má na některé „přísady“ alergii a musí dodržovat přísnou „dietu“?

Asi by byla hloupost labužníka milujícího Středomoří a zároveň trpícího závratí vodit na Vesuv. Možná by s ním tentokrát taková sopečná ingredience nic neudělala, jenomže proč riskovat případnou alergickou reakci? Takový zájezd by měl mít značku: může obsahovat stopy vysokohorské turistiky. Pro takového labužníka lze najít nějakou náhražku vesuvské ingredience – pláže u města Vieste, nad kterými ční vysoké vápencové skály s nápisem: vstup jen na vlastní nebezpečí. Pokud k nějaké reakci dojde, cestovka je alespoň z obliga.

To je ovšem jen jedna skupina labužníků. Pak je ještě druhá, které je jedno, ze které země bude „pokrm“ pocházet, hlavně když bude obsahovat přísadu s názvem HISTORIE. Zástupcem téhle skupiny jsem já. Tenhle druh labužníka je snad horší než předchozí – ingredience sice snese všechny, jenomže mu záleží na způsobu úpravy. Čím větší kousky, tím lépe, takové mají nejlepší chuť. Nesmí být ovšem příliš nové, čím uleželejší „jídlo“, tím lépe, aspoň se dostatečně rozvine jeho aroma.

Autor:
Vydáno: