Dýně
Protože je podzimní čas a s ním přichází i zdobení domů dýněmi, můžete tuto zeleninu použít i na vaření chutných jídel. Vyzkoušejte některý z receptů a určitě překvapíte i své blízké…
Dýně s kari kořením
Potřebujeme:
120 g cibule
100 g brambor
500 g dýně
80 g petržele (kořen)
15 g čerstvého másla
1 lžička kari koření
2 polévkové lžíce oleje
100 g zakysané smetany
400 ml zeleninového vývaru
pepř černý mletý
sůl
Postup:
Rozpustíme olej a máslo a usmažíme nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou zeleninu, kari a podlijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme přibližně 20 minut. Hotovou zeleninu zalijeme smetanou a prohřejeme. Pokrm podle potřeby dosolíme a dokořeníme a počkáme, až zhoustne. Po té můžeme podávat.
Zapečená dýně s rýží
Potřebujeme:
2 stroužky česneku
600 g dýně
30 g čerstvého másla
120 g nakládaných okurek
200 g dušené rýže
20 g strouhanky
60 g sýru Ementál
sůl
Postup:
Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do pánve, kde jsme si rozehřáli máslo. Přidáme utřený česnek, osolíme a opepříme. Směs dusíme cca 5 minut. Přendáme do zapékací misky nebo do pekáčku a promícháme s rýží. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem, strouhankou a na závěr pokapeme máslem. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Jakmile je jídlo hotové, dáme ho na talíř a ozdobíme kyselou okurkou.
Dýně pečená v troubě
Potřebujeme:
2 kg žluté dýně
150 g čerstvého másla
50 g cukru krupice
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce sušeného oregana
200 g sýru Feta
Postup:
Dýni rozkrojíme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Plech vymažeme máslem, naskládáme na něj dýni, posypeme cukrem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně dvacet minut. Kousky dýně během pečení otáčíme, aby se opekly z každé strany. Dýně po upečení přendáme na talíře a osypeme sýrem Feta, polijeme olejem a ozdobíme oreganem.