Evropský den bez aut i ve školní družině

Evropský den bez aut je celoevropská akce, kterou si každoročně připomínáme 22. září. Cílem tohoto dne je výzva občanům, aby alespoň jeden den v roce zvolili jiný dopravní prostředek než auto. Tento den byl založen s cílem zvyšování povědomí o dopadech spojených s používáním automobilů na životní prostředí, ale i na samotné zdraví lidí. Jde o kombinaci dopravních prostředků, které respektují životní prostředí, a které se snaží minimalizovat škodlivé dopady, jako je znečištěné ovzduší, hluk, ztráta přírodních prostor a spotřeba neobnovitelných zdrojů. Šetrné dopravní prostředky jsou takové, které produkují nízké nebo dokonce žádné emise, minimalizují škodlivé dopady na životní prostředí. Mezi tyto dopravní prostředky patří kola, chůze, elektromobily, hybridní vozy, ale i veřejná doprava. Den bez aut vyzývá ke změně chování jednotlivců.

Evropský den bez aut i ve školní družině

Tento den si připomenula i školní družina, když po obědě jsme se všichni přesunuli na dopravní hřiště a sebou měli k dispozici i dvě koloběžky. Na dopravním hřišti na nás již čekal příslušník Městské policie Beroun, pan David Karamarinov. Po krátkém úvodním slovu jsme se seznámili s tím, proč se právě dnes scházíme. Jde nám o to, abychom si uvědomili, jak důležitá je i bezpečnost v našem městě. Zaměřili jsme se na přecházení, znalosti signalizace na pozemních komunikacích, připomenuli si i telefonní čísla integrovaného záchranného sboru. Příslušník městské policie nám připomenul nejen chování na našich komunikacích, ale i výstroj a výzbroj při používání kola, koloběžky či jiných dopravních prostředků. Zopakovali jsme si pohyb jednotlivců i celého útvaru při přesunu po silnici, jak se chodí na chodníku, názorně jsme si předvedli přecházení na přechodu. Po tom, co jsme si zopakovali všechna pravidla, měli jsme možnost se seznámit s výstrojí a výzbrojí městské policie. Názorně jsme viděli, co příslušníci musí mít připravené. Nechyběla ani prohlídka automobilu městské policie. Po splnění této části odpoledne jsme měli možnost se svést na koloběžce po dopravním hřišti. To bylo radosti.

V závěru jsme nezapomněli ani na dotazy, které nám pan Karamarinov vysvětlil a na všechny dotazy odpověděl. Doba určená k dnešní akci se nám chýlí ke konci, a my se musíme rozloučit. Velice děkujeme Městské policii v Berouně, která nám Evropský den bez aut pomohla zorganizovat. Věříme, že to nebyla poslední akce, a že budeme mít možnost se společně ještě u nás v družině setkat.

Autor:
Vydáno: