Festival ptactva i ve školní družině

Festival ptactva je kampaň BirdLife International, jejíž cílem je upozornit na ptačí migraci a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Mezinárodní Festival ptactva se uskuteční o víkendu 5. – 6. října 2024. Česká společnost ornitologická se přidala k pravidelnému pořádání Festivalu v roce 1993. během akce se zaznamenávají počty pozorovaných druhů ptáků, ale i další zajímavosti. Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají i lidé v České republice, ale i dalších zemích po celé Evropě. Do této kampaně se připojují každoročně již několik let i děti naší školní družiny. Letos sice procházka neproběhla, ta se uskuteční koncem měsíce října.

Festival ptactva i ve školní družině

Po skončení výuky a po obědě odchází děti se svými vychovatelkami do školní družiny 1. oddělení, kde pro nás paní vychovatelka Miroslava Krouzová připravila dnešní odpoledne, věnované Festivalu ptactva. Po krátkém úvodním slovu, kde se dovídáme o tom, proč si připomínáme Festival ptactva, a co vlastně znamená. Nejprve si povídáme o ptácích, jednotlivých druzích, o jejich stavbě těla a co je pro ně důležité. Pak se zaměřujeme na ptáky, kteří u nás přezimují a kteří odlétají do teplých krajin. Zjišťujeme, proč se tak děje. Vždyť by se u nás neuživili. Nenašli by žádnou potravu. Další skupinou jsou ptáci stálí, které můžeme přikrmovat na krmítku. Povídáme si, co takovým ptáčkům do krmítka dáváme a na co si musíme dát pozor.

Po krátkém povídání jsme si prohlédli různé druhy ptáků a zároveň jsme naslouchali jejich ptačímu zpěvu. Po splnění této části, mizí obraz a my pouze nasloucháme ptačímu zpěvu a určujeme, kdo takto krásně zpívá. Za správné odpovědi děti získávají body do svého bodování. Po ukončení teoretické části jsme si zazpívali všichni společně několik písniček, kde se zpívá o ptáčcích. Potom se již jdeme obléknout a kráčíme na školní hřiště a dvorek.

Zde nás čeká další část dnešního odpoledne a soutěž. Rozdělujeme se do skupin z jednotlivých odděleních a jdeme soutěžit. Vytvoříme dvojice ve skupinách, na hřišti jsou rozmístěny obrázky ptáků a naším úkolem je najít dvojici stejných. Pokud se to někomu podaří, všichni končí a vrací se na své místo. Postupně se vystřídají všechny dvojice a až do úplného konce, kdy již nikde nic není. Spočítáme body a jdeme vyhodnotit. Svým způsobem jsme si zahráli běhací pexeso. A jaké jsou výsledky?

1.     místo – 2. skupina – 9 b.
2.     místo – 4. skupina – 8 b.
3.     místo – 3. skupina – 6 b.
4.     místo – 1. skupina – 3 b.

Vítězům blahopřejeme a všem soutěžícím děkujeme za účast. Po ukončení následuje svačina a další zájmová činnost. Dnes po Festivalu pokračuje činnost kroužku „dovedné ručičky“, kde jsme se též zabývali ptáky. Každý si vyrobil svoji labuť. Tímto byl i Festival ptactva ukončen.

Autor:
Vydáno: