Grilované ovoce

Máte rádi ovoce? A co takhle ho zkusit grilované?

Grilované plátky ananasu

V tomto případě bude potřeba čerstvý ananas, protože kompotovaný se na tento recept příliš nehodí. Takže si ananas oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si takovou netradiční marinádu. Smícháme si slunečnicový olej, sůl, vodu, mletou skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Ananas si nakrájíme na takové půlměsíčky. V této směsi necháme ananas přes noc. Další den si rozpálíme gril, ananas vyndáme z marinády a vkládáme, přičemž grilujeme zprudka. Hotový ananas si dáme na talíř, ozdobíme lístky máty nebo jinou bylinkou a připravíme si přílohu. Jelikož se jedná o tropické ovoce v ne obvyklé marinádě, tak i příloha v podobě omáčky bude zvláštnějšího typu. Smícháme si zakysanou smetanu, nasekanou petrželku, nasekaný kopr, broskvový džem a jablková povidla. Důkladně rozmícháme a můžeme podávat k ananasovým půlměsíčkům, které si namáčíme a zakusujeme. Lidé ananas milují, to je pravda, ale existuje také skupina, která trpí prudkou alergii na tento druh tropického ovoce. V některých případech se jeho pozření alergikem nemusí skončit vůbec dobře, spíše naopak.    

Grilované broskvové půlky

Na tento recept je lepší, mít broskve kompotované, ale pokud chce mít někdo pevnější strukturu, tak rozhodně čerstvé. Broskve v případě, že jsou čerstvé, musíme omýt pod tekoucí vodou a osušíme. Při čerstvosti je rozpůlíme, půlky broskví ještě vypeckujeme a řeznou stranou nahoru je položíme na gril, který je potřený slunečnicovým olejem. Každou broskvi potřeme medem a takto grilujeme doměkka. Hotové broskve si vyndáme na talíř a posypeme je najemno nasekanými mandlemi. Na talíř si ještě dáme kopečky vanilkové zmrzlinu a broskve ozdobíme šlehačkou, vyšlehanou ze smetany ke šlehání, trochy soli a moučkového cukru. Pokud by někdo nechtěl kupovanou zmrzlinu, tak se dá připravit doma. Každý ji dělá po svém, ale zde přinášíme jednoduchou verzi. Do misky si dáme mléko, smetanu ke šlehání, cukr krystal, vanilkový cukr a trošku soli. Tuto směs důkladně rozmícháme nebo rozšleháme a dáme ji zmrznout do mrazáku. Může to trvat klidně i tři hodiny, protože tak bude zmrzlina ještě lepší. Samozřejmě, jestliže má někdo odpor k vanilkové verzi, může si klidně udělat jahodovou či z jakéhokoliv jiného ovoce, nebo čokolády. 

Autor:
Vydáno: