Guláš I. - Polévky

Pětkrát stejně a přece jinak … Co muž – to voják. S představou vojny, je nerozlučně spjata představa guláše, považovaného vůbec za velmi mužné jídlo.

Když si ho dáš na talíř pořádnou sběračku a spořádáš k němu slušný krajíc chleba přes celý bochník, máš v žaludku jako v pokojíčku a hodnou chvilku nezapomeneš, že jsi po jídle. Pro kuchyně, kde se vyvařuje pro celé stovky hladovců, ale stejně i pro nás, je guláš výhodný nejen proto, že je to opravdu syté , vydatné jídlo, ale i proto, že jeho příprava je velmi snadná a že se to všechno odbude v jediném hrnci. Guláš nevyžaduje také složité přílohy : jenom vandalové ho jedí s knedlíky; pravý labužník se v jednodušším případě spokojí s rýží, ale vždycky dá raději přednost chlebu.

Správný guláš se vaří z hovězího masa, nejvýš z poloviny hovězího a poloviny vepřového. Jenomže hovězí maso se musí nejméně půldruhé hodiny dusit, spíše dvě. Vepřové maso v dobrém případě udusíte i za půl hodiny a tak se ho budeme radši držet.

Gulášová polévka

2 konzervy hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 velké cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, 4 velké brambory, sůl, kmín, sladká paprika, majoránka

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na části sádla, přidáme maso z konzerv pokrájené na menší kousky, krátce osmahneme a zaprášíme paprikou, necháme ji v tuku rozpustit a zalijeme vodou. Ze zbývajícího sádla a hladké mouky vymícháme jíšku, kterou rozředíme vlažnou vodou, uvedeme do varu a zvolna vaříme, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme, vložíme utřený česnek a brambory uvaříme doměkka. Nakonec přidáme připravené maso a majoránku. Chvíli je ještě povaříme a podáváme s tmavým chlebem nebo slaným pečivem.

Sójová gulášovka

Sójové maso(holandské růžové kuličky), 1 lžíce sójové omáčky, olej, 2 cibule, sladká mletá paprika, 4 větší brambory, máslo, 1 kostka masoxu, 4 stroužky česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, majoránka, zelená petrželová nať, sůl

Sójové maso ( holandské růžové kuličky ), zalijeme horkou vodou, 1 lžíci sójové omáčky a dáme lžičku soli. Na oleji zpěníme 2 rozkrájené cibule, zasypeme sladkou paprikou ( je možno dát i trochu pálivé papriky ). přidáme 4 větší brambory nakrájené na kostičky, promícháme; přidáme sójové maso i s máslem, podle potřeby přidáme ještě teplou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec přidáme 1 kostku masoxu, 4 stroužky utřeného česneku. Zahustíme záklechtkou ze dvou lžic polohrubé mouky a povaříme. Do hotové polévky dáme majoránku a zelenou petrželovou nať.

Gulášovka s houbami

1 ½ až 2 litry vody, 3 větší brambory, kořenová zelenina, 4 lžíce hladké mouky, hrst sušených hub, vařené maso z polévky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, bobkový list, nové koření, pepř, zelená petrželová nať, mletá paprika, podravka, kmín

Do vody dáme vařit na kostičky nakrájené brambory, zeleninu, sůl, kmín, bobkový list, nové koření, a namočené sušené houby, předem pokrájené. Osmažíme rozkrájenou cibuli a nakrájené maso, papriku a ostatní koření. Když jsou brambory měkké přidáme jíšku za sucha upraženou a maso znova povaříme, přidáme utřený česnek a ještě dochutíme podravkou, maggi a nakonec zelenou petrželovou natí. V závěru můžeme přidat 1 lžíci domácího sádla.

Gulášová se šunkou

200 g šunky, 500 g brambor, 2 lžíce oleje, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 zelená paprika, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, sůl

Den před přípravou namočíme šunku do vody nebo do mléka. Druhý den šunku vyndáme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Sundáme z plotny, přidáme mletou papriku a zalijeme 2 lžícemi vody. Vrátíme zpět na oheň a přivedeme do varu, přidáme šunku a dusíme. Během dušení mícháme. Přidáme pepř a zalijeme 5 dl vody a vaříme. Nakrájíme na kostičky brambory, mrkev, petržel celer a zelenou papriku. Tuto zeleninu a utřený česnek přidáme do polévky a přilijeme tolik vody, aby bylo vše pod hladinou. Vaříme tak dlouho, až je zelenina měkká.

Polévku můžeme vylepšit zalitím smetanou.

Valašská gulášová polévka ze skopového masa

400 g předního skopového masa, 1 ¼ l vody, sůl, 50 g sádla, 2 středně velké cibule, 150 g kořenové zeleniny, hrst sušených hub, 6 větších brambor, sladká a pálivá mletá paprika, majoránka

Opláchnuté maso nakrájíme, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Na sádle osmahneme oloupanou nadrobno rozkrájenou cibuli, očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, předem namočené a vymačkané sušené houby, oloupané a na kostky nakrájené brambory a papriku. Vložíme do polévky, okořeníme a doměkka uvaříme.

Polévku podáváme s chlebem.

Gulášová polévka z konzervy leča s klobásou

1 litr vody s Masoxem, 1 menší cibule, trochu sladké papriky, 30 g sádla, 30 g mouky, 1 sklenice leča s klobásou ( 400 g  ), sůl, česnek, pažitka

Z másla, cibule a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vodou, rozmícháme a dobře povaříme. Pak přidáme Masox, lečo, ze kterého jsme vyjmuli klobásu, a krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme jemně sekanou pažitkou a vložíme do ní klobásu nakrájenou na plátky.

Podáváme s brambory uvařenými ve slupce nebo se sladkými zákusky.

Autor:
Vydáno: