Guláš II. – Guláše z hovězího masa

Recepty na výborné guláše z hovězího masa.

Hovězí guláš

600 g hovězích kostek na guláš, 2 ks cibule, česnek, sůl, mletý černý pepř, sladká paprika, 0,5 l černého piva, olej, hladká mouka.

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na sádle a přidáme kostičky hovězího masa. Směs posolíme, opepříme a opečeme. Poté přidáme mletou papriku a promícháme. Nakonec podlijeme černým pivem a trochou vody.

Maso dusíme, pokud není dostatečně měkké. V troše vody rozmícháme mouku, kterou chvíli před dokončením guláš zahustíme, a ještě povaříme. Pokud je guláš příliš hustý, přilijeme trochu převařené vody. Závěrem hotové dílo ochutnáme a případně ještě dochutíme rozetřeným česnekem.

Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.

Ďábelský guláš

400 g předního hovězího masa, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, 1 lžička papriky, sůl, lžíce hladké mouky, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 lžíce kapií, 5 sterilovaných feferonek, 1 masox

Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přisypeme papriku, vložíme na kostky nakrájené maso a osmahneme. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme pod pokličkou za občasného podlévání horkou vodou doměkka. Následně šťávu vydusíme na tuk, maso zaprášíme moukou, přikryjeme pokličkou a necháme mouku zavařit. Potom ji rozmícháme ve šťávě a opět podlijeme horkou vodou a dusíme ještě 15 minut. Šťáva nesmí být ani hustá, ani řídká. Nakonec do guláše zavaříme masox. Porce na talíři zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí, sterilovaným hráškem, kapií a feferonkou.

Podáváme s knedlíkem.

Hovězí guláš s rajčatovým protlakem

400 g kližky, 1 velká cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička papriky, pepř, sůl, 1 brambor, 50 ml oleje

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, rozpustíme papriku a přidáme na kostky pokrájenou kližku. Maso za stálého míchání osmahneme. Osolíme , opepříme, podlijeme šálkem horké vody a dusíme pod pokličkou, za občasného podlévání horkou vodou do měkka. K téměř měkkému masu přidáme rajčatový protlak a rozstrouhaný syrový brambor. Dobře povaříme.

Podáváme s chlebem nebo těstovinami.

Autor:
Vydáno: