Guláš IX. – Guláše z různých zemí

Recepty na různé guláše z různých zemí.

Maďarský guláš

500 g vepřové plece, 2 – 3 cibule, olej, 3 zelené papriky, 6 rajčat, 1 lžíce koření Guláš, sůl, 2 lžíce hladké mouky

Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, prudce je opečeme, osolíme, přidáme gulášové koření a podlijeme vodou. Dusíme na mírném ohni téměř doměkka. Potom přidáme na nudličky nakrájené papriky a na kousky nakrájená, spařená a oloupaná rajčata a dusíme ještě cca. 15 minut. V troše studené vody rozmícháme hladkou mouku, přidáme do guláše a necháme povařit ještě asi 10 minut.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Houbový guláš po maďarsku

1 cibule, 50 g slaniny, 400 g hub, 1 čerstvá paprika, 1 menší salátová okurka, 2 rajčata, sůl, špetka cukru, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, špetka mleté pálivé papriky, 200 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli pokrájíme nadrobno a necháme na slanině pokrájené na kostičky zesklovatět. Přidáme pokrájené houby a dusíme. Doplníme pokrájenou zelenou paprikou, okurkou, rajčaty, osolíme, přisladíme, okořeníme pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou a 10 minut povaříme. Ve smetaně rozmícháme mouku a guláš tím zahustíme.

Podáváme s bílým pečivem.

Záhorácký guláš

600 g vepřové plece, 2 velké cibule, olej, mletá sladká paprika, 20 g sušených hub, sůl, ½ hlávky zelí, 1 kostka cukru, 1 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml kysané smetany

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Zaprášíme paprikou a přidáme předem namočené sušené houby, osolíme a za občasného podlévání horkou vodou podusíme. Když je maso měkké, přidáme na nudličky nakrájené zelí, osladíme, přidáme ocet a společně dusíme doměkka. Šťávu zahustíme smetanou rozšlehanou s trochou mouky a ještě povaříme.

Podáváme s vařenými brambory.

Jugoslávský guláš

400 g skopového masa, 400 g vepřového bůčku, 450 g fazolek, asi ½ l rajčatové šťávy, 1 velká cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička soli, 60 g tuku

Skopové maso omyjeme a nakrájíme i s bůčkem na kostky. Na tuku zpěníme oloupanou a nadrobno rozkrájenou cibuli, přidáme papriku a maso a zprudka osmahneme. Podlijeme rajčatovou šťávou, přiklopíme pokličkou a za občasného podlévání rajčatovou šťávou dusíme doměkka. Před dokončením přidáme fazolky, které jsme zbavili vláken a šikmo nakrájeli. Když je maso i fazolky měkké, odstavíme je z ohně.

Podáváme s chlebem.

Autor:
Vydáno: