Houbové ragú s bílými fazolemi

Když sami sobě položíme otázku, jak voní podzim, každý si odpoví jinak. Ale mnoho lidí se určitě ve svých představách shodne.

Mně podzim voní po dešti, opékaných bramborách, čerstvě sklizených jablkách, hruškách, švestkách a především cítím vůni hub. A své představy ráda měním v realitu. Houby zbožňuje celá naše rodina a tak rozhodně nesmí chybět na talíři. Máme svá oblíbená místa v lese, kde zaručeně rostou a tak se nám skoro pokaždé podaří nějaký ten košík donést domů. A co z takových hub dokážeme vykouzlit? Třeba houbové ragú s bílými fazolemi.

Potřebujeme

  • 200g lišek
  • 500 g hříbků
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g nakládaných bílých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 5 lžic vody

Postup

Houby očistíme a překrojíme napůl. Kdo chce, může si je nakrájet na menší kostičky nebo plátky. Záleží na velikosti hub. Anglickou slaninu rozkrájíme na kousky a opečeme na 1 lžíci oleje. Cibulky a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme je ke slanině a opečeme. Přidáme houby, které také krátce opečeme. Můžeme přilít cca 5 lžic vody a pod pokličkou dusíme, až se odpaří všechna voda. Fazole scedíme a dáme okapat. Přimícháme je k houbám a 5 minut prohřejeme. Vše dochutíme solí a pepřem. Směs podáváme s bílým pečivem.

Autor:
Vydáno: