Krevetovo-ananasové špízy
Začneme s krevetami. Ty se omyjí pod tekoucí vodou, osuší, vyndá se jim střívko a nachystá se marináda. Smícháme slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, utřený česnek, mletou sladkou papriku a v této směsi necháme krevety tři dny – 72 hodin. A nyní ananas.
Ten si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na takové půlměsíčky. Sladkou marinádu připravíme velmi lehce. Potřebujeme karamel vyrobený ze Salka, čili kondenzovaného mléko. Ten si připravíme tak, že do hrnce si dáme vodu, necháme ji vřít a vložíme do ní plechovku Salka. Vaříme zhruba dvě hodiny, pokud nemáme plechovku ponořenu celou, měli bychom ji otáčet. Hotový karamel si dáme do misky, přidáme cukr, tvaroh, smetanu ke šlehání a citrónovou kůru. I v této směsi necháme ananas tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril, krevety i ananas si vyndáme z marinády a střídavě napichujeme na špejle. Takto nachystané špízy vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a můžeme ozdobit zelenou bylinkou.