Linecké cukroví

Recepty na tradiční, kakaové a plněné linecké cukroví.

Klasické linecké

Linecké těsto si rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary, podle toho, jaké máme doma formičky. Klademe je na plech a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Každá trouba peče jinak, takže si to musí každý nastavit podle toho, co má doma. Hotové cukroví necháme vychladnout a můžeme je zdobit. Každý si může vymyslet svůj vlastní styl ozdob. Komu by byly ozdoby málo, může ještě cukroví posypat moučkovým cukrem.

Kakaové linecké

Kakaové těsto si rozválíme na plát a vykrájíme si kolečka. Půlku koleček necháme tzv. klasických a z druhé poloviny si do každého vykrojíme hvězdičku. Dáme péct na plechu do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Každá trouba peče jinak, takže nastavení je individuální. Hotové cukroví necháme vychladnout a slepujeme, pokud možno tmavým džemem, například rybízovým. Můžeme na závěr posypat moučkovým cukrem.  

Plněné linecké

Linecké těsto si klasicky rozválíme a vykrajujeme tvary - polovina budou kolečka, polovina budou kytičky. Dáme na plech a vkládáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Hotové vyndáme a necháme vychladnout. Pak slepujeme dvě k sobě, kolečko na spodek a na něj kytičku. Když je slepeno, tak doprostřed kytičky ještě lžičkou plníme džem, aby byl až po okraj. Na závěr pocukrujeme.

Autor:
Vydáno: