Polévky

Jak na hrachovou, dýňovou nebo gulášovou polévku? Dozvíte se v následujícícm článku.

Hrachová polévka
Hrášek si dáme vařit i s nálevem. Komu je nálev proti mysli, tak ho prostě scedí, nicméně bylo by lepší vaření i s ním. Pokud je hrášek měkký, tak ho rozmixujeme ponorným mixérem. Musí z toho být opravdu jemná hmota. Osolíme, opepříme a přilijeme vývar, nejlépe zeleninový a ne z kostky. Necháme pět minut provařit a zahustíme směsí hladké mouky, kterou si rozmícháme ve vodě. Nesmí nám zůstat hrudky. Vaříme zhruba dvacet minut. Na závěr přidáme ještě smetanu a hned sundáme. Na talíři ještě ozdobíme smetanou, kterou se snažíme tzv. ponatahovat, několika kuličkami hrášku a zelenou bylinkou podle vlastního výběru.

Dýňová polévka
Dýni si oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokud možno, zbavíme semínek, nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, ve kterém máme rozpálený olej, osmahneme, posléze zalijeme vodou a začneme vařit doměkka. Když je dýně měkká, tak ji rozmixujeme a nyní začneme přidávat koření. Osolíme, opepříme, přidáme trochu rybízového vína a ještě chvíli vaříme a závěr si přidáme trošku kokosového mléka a můžeme sundat z plamene. Kdo chce, může si to ještě na talíři dozdobit. Pro děti vynecháme rybízové víno. 

Gulášová polévka
Nakrájenou cibuli si osmahneme na sádle, přidáme mletou papriku, osmahneme, zalijeme vodou a necháme vařit. Jakmile to vře, přidáme omyté, nakrájené brambory a konzervu hovězího guláše. Na pánvi si rozpustíme sádlo, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a vlijeme za stálého šlehání do polévky. Provaříme dvacet minut. Před koncem přidáme na kolečka nakrájené párky, sterilovaný hrášek bez nálevu, osolíme a můžeme podávat.

Autor:
Vydáno: