Rýže kari

Byly doby, kdy celá Asie zakusila ohromný hladomor a rýže byla to jediné, co měli. My už vidíme jen výsledný produkt v krabici nebo na talíři, ale pěstování samotné rýže je docela složité. Musí se plazit ve vodě s bahnem a do toho bahna sázet rostlinky rýže. Rýže se vyváží téměř do celého světa. Snad jedině muslimové by ji nikdy do pusy nevzali.

Rýže je enormně kvalitní surovina z hlediska důležitých látek pro lidský organismus. Obsahuje například sacharidy, a to až v podobě 85 procent. Naproti tomu má však jen 13 procent bílkovin, ale zase je v ní vláknina – nesmírně důležitá složka pro trávení. Dále má v sobě spoustu vitamínů supiny B, dále vápník, železo, sodík. Červená rýže má navíc i hořčík, fosfor a tak dále. Dnes se podíváme na jeden druh dušené rýže.

Na másle si zpěníme cibuli, najemno nakrájenou. K ní dáme zpěnit i mrkev nakrájenou na kolečka. Vše se posype nebo zapráší kari, přidá se rýže, zalije vodou, povaří a podusí doměkka. Dušená rýže je popsaná zde na stránkách, ale platí, že na jedno kilo rýže se dává litr a půl vody.

Autor:
Vydáno: