Slané větrníčky

Už tu máme Vánoce a tak není od věci trochu si posléze odpočinout od sladkého a připravit si něco slaného. Například takové menší větrníčky. Jedná se sice původně o zákusek, ale v tomhle případě to bude na slaný způsob.

Dáme si vařit vodu se solí a máslem. Když se tato směs přivede do varu, vmícháme polohrubou mouku a také i hrubou mouku. Za stálého míchání takto připravíme odpalované těsto. Těsto je hotové, jakmile se přestane lepit na stěny. Hotovou hmotu necháme vychladnout a poté přimícháme vejce. Troubu předehřejeme na 210 stupňů Celsia.

Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto si naplníme do sáčku se širší ozdobnou trubičkou. Nastříkáme tvary větrníčků o průměru asi 3 cm. Nebojte, pečením nabudou. Plech se tedy vloží do trouby a větrníčky se pečou zhruba 12 minut, záleží na troubě. Trouba se během pečení neotvírá. Ještě teplé se podélně rozříznou a necháme vychladnout.

Připravíme si směs na plnění. Vyšleháme máslo do pěny. Přidáme jemně umletý salám, lučinu, nadrobno nakrájené kapie, mírně osolíme a zašleháme do máslové pěny. Hmotu opět přendáme do sáčku a necháme 20 minut v lednici zatuhnout. Spodní části větrníčku vyložíme plátky okurek, na které nastříkáme směs z lednice, přiklopíme vrchní části větrníčků a přizdobíme rozmarýnem.

Autor:
Vydáno: