Vlaštovkiáda aneb loučíme se s létem.

Několik málo dnů nám ukazuje, že je léto téměř u svého konce a k nám přichází podzim. Pestrobarevný podzim bude již za nedlouho přebírat svoji vládu. Stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin, aby se nám zjara mohli zase vrátit. Myšlenkami jsme ještě v létě, v době prázdnin, ale nyní se již všechno mění. Počasí si s námi žertuje, sluníčko již tolik nehřeje, ale činnosti dětí ve školní družině pokračuje.

Vlaštovkiáda aneb loučíme se s létem.

Tradiční akcí na závěr léta je uspořádání „vlaštovkiády“, kdy se děti školní družiny loučí s létem, vyrábějí papírové vlaštovky jako symbol léta a vzpomínají o na vlaštovky a jiřičky, které již pomalu odlétají. Dnes 18. září tato akce uskutečnila.

Scházíme se nejprve všechna oddělení ve svých družinách, dokončujeme výrobu vlaštovek a vydáváme se na naše tradiční místo u Berounky, kde „vlaštovkiáda“ probíhá. Po krátkém úvodní slovu se všechna oddělení měla možnost rozcvičit a zkusit, jak nám to půjde. Po krátkém rozcvičení jdeme k samotné soutěži. Soutěž probíhá jako soutěž jednotlivců a házet budeme po odděleních. Celé oddělení se postaví na startovní čáru a na daný povel svoji vlaštovku hodí. Tam, kam dopadla se postavíme a stejným stylem hodíme ještě dvakrát. Po posledním hodu necháváme vlaštovku na zemi a jdeme sepsat umístění jednotlivců. Takto se vystřídají všichni z oddělení a my z každého oddělení posíláme do finálové soutěže první trojici. A kdo bude reprezentovat své oddělení ve finále?

1.     oddělení – Krejčiřík Matyáš, Bláha Lukáš, Ilková Josefína
2.     oddělení – Církva Václav, Stromský Daniel, Balog Emil
3.     oddělení – Faigl Dominik, Jungman Nikolas, Novák Matěj, Rožánek Michal
4.     oddělení – Tercjaková Adelína, Macourek Antonín, Stromský Jakub

Do finále tak postoupilo 13 dětí. Opět jsme soutěžili stejným způsobem tři hody a vyhodnocení. Zde se nám již situace různě měnila a pořadí bylo určeno umístěním bez toho, z jakého je oddělení. Někomu štěstí přálo, někdo měl smůlu. Ale to je jen hra. A jak to tedy dopadlo?

1.     místo – Stromský Daniel – 2. oddělení
2.     místo – Jungman Nikolas – 3. oddělení
3.     místo – Novák Matěj – 3. oddělení

Po skončení soutěže jsme si ještě zaházeli, vlaštovky bojovaly ze všech sil, ale my se již řadíme a společně odcházíme na školní dvůr, kde proběhlo vyhodnocení. Nejlepší obdrželi malou odměnu. Krásným letním a slunečným počasím jsme se rozloučili s létem a přivítali nadcházející podzim. Tak zase za rok!

Autor:
Vydáno: