Zoo olympiáda ve školní družině

Jde o období, kdy si připomínáme Světový den zvířátek, ale i Festival ptactva. Nezapomínáme ani na zvířata ze zoologických zahrad. Proto se toto období pro nás stalo tradicí a my pořádáme ZOO olympiádu školní družiny.

Zoo olympiáda ve školní družině

V letošním roce zoo olympiáda probíhala samostatně ve všech odděleních od 7. 10. – 11. 10. 2024. všichni jsme se na šesti stanovištích snažili o to, abychom se co nejvíce přiblížili zvířatům. Na 1. stanovišti jsme všichni obdivovali opici, která dokáže na větvi viset až čtyři hodiny. Byli jsme všichni velmi zvědaví, kolik dokážeme viset my. A výsledek? Maximální doba byla kolem 1 minuty. Na 2. stanovišti jsme se srovnávali se servalem, který dokáže skákat do výšky až tří metrů, aby ulovil letícího ptáčka. Toto bylo pro naše porovnání velmi těžké. Servalové z nás prostě nebudou. Na 3. stanovišti se z nás stali plameňáci, kteří dokáží stát na jedné noze a druhou si složí pod tělo celou noc. Naši nejlepší jedinci to dokázali jen 10 minut. A to bylo nad lidské síly. Na 4. stanovišti jsme zjišťovali, ke kterým zvířatům máme blízko. Některá zvířata dýchají vzduch, ale tráví hodiny času ve vodě. Umí totiž velice dobře zatajit dech. Nejdelší dobu zatajení dechu se projevuje u krokodýla, který to vydrží až 6 hodin a 5 minut. A nejlepším z nás se to podařilo kolem jedné minuty a tím ti nejlepší se vyrovnali vydře říční. Ta dokáže zadržet dech na jednu minutu. Na 5. stanovišti jsme porovnávali naše časy běhu na 100 m. Čím lépe umí zvíře běžet, tím lépe dokáže chytat kořist, nebo utéct zvířeti, které se ho snaží ulovit. Takový gepard dokáže 100 m uběhnout za 4 sekundy. A nám 100 m trvá až několik desítek vteřin. Na 6. stanovišti jsme porovnávali náš skok do dálky s klokanem Wallaby, který používá ke skoku dlouhé zadní nohy a umí snadno překonat vzdálenost 4 metrů. A nám jeden skok, a to ještě nejlepším, měří něco málo přes metr.

Každé oddělení si zapisuje výsledky z jednotlivých disciplín, aby na závěr jsme mohli udělat výsledky celé ZOO olympiády. A jak to dopadlo?

1.           oddělení:
1.   místo – Ema Sládková
2.   místo – Josefína Ilková, Matyáš Krejčiřík
3.   místo – Hugo Holoubek

2.           oddělení:
1.   místo – Adéla Benešovská, David Tůma
2.   místo – Daniel Stromský, Jakub Vokůrka
3.   místo – Amálka Sládková

3.      oddělení:
1.  místo – Matěj Novák
2.  místo – Jindřich Dvořák
3.  místo – Nikolas Jungman

4.   oddělení:
1.     místo – Jakub Švihálek
2.     místo – Eduard Kadeřábek
3.     místo – Antonín Macourek

V zoo olympiádě jsme mohli porovnat výsledky zvířátek s našimi, ale šlo to velmi těžko. Zvířátka jsou lepší! Všem účastníkům děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme.

Autor:
Vydáno: