Skleníky se opět otevírají veřejnosti
Květen je již za dveřmi a s ním i zahájení komentovaných prohlídek pěstebních skleníků. Botanické zázemí ostravské zoologické zahrady se po zimní přestávce veřejnosti otevře poprvé v sobotu 6. května.
Ve skleníkovém areálu rostou na ploše1000 m2 tropické a subtropické rostliny, které se využívají k dekoraci a údržbě tropických expozic v areálu zoo. Je zde také bohatá sbírka tropického a subtropického ovoce a dalších plodů nebo různé druhy bylinek a koření. Ukázku tropů v ostravské zoo si mohou návštěvníci prohlédnout od května do konce října každý víkend pouze v doprovodu průvodce ve dvou časech – v 11:00 nebo ve 14:00 hod. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu průvodce vyzvedne. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupného do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo při návštěvě areálu.
Ve sklenících je možné například vidět nově upravené expozice pro epifytní rostliny, mezi které patří také různé druhy orchidejí a bromélie. Epifyty rostou na žijících rostlinách, ale vyživují se samostatně, neparazitují na nich. Termín epifyt pochází z řeckého epi- (na) a phyton (rostlina). Velmi zajímavou skupinou mezi epifyty jsou tilandsie (Tillandsia). Tyto rostliny rostoucí v pouštích, lesích i tropických oblastech amerického kontinentu bývají nazývány vzdušnými rostlinami, neboť jejich kořeny většinou slouží jen pro uchycení na stromech nebo skalách. Veškeré živiny sbírají ze vzdušné vlhkosti. Vlhkost a živiny absorbují pomocí malinkých šupinek na listech tzv. trichomů. Jimi přijímají jak atmosférickou, tak i dešťovou vodu. Množství těchto šupinek dává rostlinám charakteristické zbarvení – od zeleného až po stříbrné či šedé. Unikátem je Tillandsia usneoides, která k uchycení i přijímání vlhkosti a živin používá pouze lodyhy.
Návštěvníci mohou ve sklenících vidět a v případě zralosti i ochutnávat různé tropické plody či aromatické byliny. V současnosti zde dozrávají například plody nízké odrůdy banánovníku (Musa), citrusů (pomeranč, mandarinka, tahitský lajm, limetka či kumquat) a kávovníku arabského (Coffea arabica).