Články

Poslední události z městečka Jižní Důl

Ti tři se sešli v hospodě na pobřeží, kterou vedla dávno ovdovělá hostinská a zároveň kuchařka v jedné osobě. Seděli jako jediní hosté u stolu v místnosti s nízkým stropem, páchnoucí štiplavým dýmem z ohniště, do něhož se zasyčením občas ukápl tuk z pomalu pečené kýty. Putykářka se oháněla u otevřeného ohniště a zdálo se, že si hostů nijak nevšímá. Nemohla jim nabídnout nic lepšího, než džbánek piva a pečeni, kterou teď pečlivě otáčela na rožni. Občas se k ní donesl útržek rozhovoru, ale neotočila se a nijak nedala najevo zvědavost. Šenkýři a mniši by měli být nejlepší vrby – pomyslela si, když se od jejich stolu ozvalo nespokojené: „Co když nás sleduje?“


detail

Laďka Něrgešová

Ladislava Něrgešová nebo jen krátce Laďka, je známou českou herečkou a moderátorkou. Narodila se druhé února 1976 v Praze. Absolvovala gymnázium a posléze i hereckou školu. Jako drtivá většina herců, tak i ona začínala v divadle. Televizní diváci ji začali vnímat až v roce 2004. To se tehdy objevila v první řadě talentové soutěže s názvem Česko hledá Superstar. Partnerem, tedy tím moderátorským byl herec, zpěvák a vlastně hlavně i muzikant Ondřej Brzobohatý.


detail

Návštěva keramické dílny

Návštěva keramické dílny

Kroužek „dovedných ručiček“, který pracuje při školní družině již několik let, dnes navštívil opravdovou keramickou dílnu v Muzeu keramiky.


detail

Smetanový mls

Tak se ani není čemu divit, že dnes to bude recept, který je sladký. Není to nic moc složitého. Je zapotřebí opravdu málo surovin. Recept je nazvaný podle hlavní přísady a tou je smetana. Nejdříve si musíme připravit želatinu. Ta se dá nabobtnat do vlažné vody. Pak přijde na řadu vanilkový lusk. Ten se podélně rozpůlí a vyškrábe se dužina.


detail

Sloní slzy

Sloní slzy patří mezi ty méně tradiční sladkosti, které se u nás vyrábějí. Ovšem co do složitosti to není příliš náročné - aspoň mě se teda zdá. Z bílků se ušlehá tuhý sníh. Cukr a vanilkový cukr se utře do pěny. Postupně se přidává polohrubá mouka, prášek do pečiva, kakao a teprve pak se lehce vmíchá sníh. Plech se vyloží pečícím papírem a peče se tohle těsně při sto osmdesáti stupních Celsia zhruba půl hodiny.


detail

první     172     344     514 515 516 517 518     571     624     poslední